نام گذاری پردازنده های AMD
نام گذاری پردازنده های AMD

نحوه نام گذاری پردازنده های AMD در نسل های مختلف

 

نام گذاری در پردازنده های AMD تا حدی شبیه به اینتل است، اما در بخش حروف پسوند، از منطق بالاتری برخوردار است، به همین دلیل در خرید CP، در صورت انتخاب پردازنده های AMD کار ساده تری پیشرو دارید. در پردازنده های AMD، پردازنده های خانواده های Ryzen 3 معادل پردازنده ای Core i3، Ryzen 3 معادل پردازنده های Core i5، Ryzen 3 معادل پردازنده های Core i7 و خانواده Ryzen 3 معادل Core i9 هستند. برای رقابت با پردازنده  های Xeon  نیز پردازنده ای Threadripper  و Epic ارائه شده اند.

 

نام گذاری پردازنده های AMD

 

در کل پردازنده های AMD در 5 نسل ارائه شدند. قدرت اصلی این پردازنده ها با معماری Zen و از ال 2017 به نمایش درآمد تا AMD پس از سال ها بار دیگر به عرصه رقابت با غول تولید CPU بازگردد. پسوند X در پردازنده ای AMD، مربوط به پردازنده ای Performance یا قدرتمند این شرکت می شود. حروف XT علاوه بر قدرت نشانگر قابلیت سرعت Turbo نیز هستند. حرف G مربوط به پردازنده ای مجهز به پردازنده گرافیکی Vega می شود. حرف S بیانگر مصرف کمتر برق در پردازنده ای دسکتاپ است. برای لپ تاپ ها نیز حرف H نشان دهنده قدرت و U نشان دهنده مصرف برق کمتر و در نتیجه توان کمتر است.

 

نام گذاری پردازنده های AMD

 

نام‌گذاری سری Ryzen

اگر بخوام مقایسه‌ای به قضیه نگاه کنم، باید بگم دقیقا مثل پردازنده‌های سری Core اینتل که خیلی فراگیر هستن و در اکثر سیستم‌ها دیده میشن، پردازنده‌های سری Ryzen هم به‌شدت مورد استفاده میشن و تقریبا با پردازنده‌های سری Core برابر هستن. اعضای این خانواده عبارت‌اند از:

  • Ryzen 3
  • Ryzen 5
  • Ryzen 7
  • Ryzen 9
  • Threadripper

AMD Ryzen 3

AMD Ryzen 3 رو باید به‌عنوان پردازنده‌ی رده‌پایین خانواده‌ی Ryzen معرفی کنیم. عملکرد این پردازنده تقریبا مشابه Intel Core i3 هست؛ البته فقط کمی از اون پایین‌تره. این پردازنده‌ها قدرت پردازش کافی برای اکثر فعالیت‌های روزانه رو دارن.

دقیقا مانند اینتل Core i3، این پردازنده هم میتونه تا حدودی از عهده‌ی تسک‌های سنگین بربیاد. این پردازنده‌، چهارهسته‌ای بوده و لپ‌تاپ‌هایی که از اون استفاده می‌کنن، درمقایسه با لپ‌تاپ‌هایی با پردازنده‌ی Core i3 از نظر قیمتی ارزون‌تر هستن.

 

AMD Ryzen 5

نسل متوسط پردازنده‌های سری رایزن مربوط به AMD Ryzen 5 میشه. این پردازنده‌ها معمولا چهار یا هشت هسته‌ای هستن و فرکانس کلاک اون‌ها بیشتره. این فرکانس پردازنده بیشتر باعث میشه این نسل از پردازنده‌های AMD بتونن کارهای سنگین‌تری رو مدیریت کنن. رقیب مستقیم AMD Ryzen 5 سری Core i5 پردازنده‌های اینتله.

 

AMD Ryzen 7

یکی از پردازنده‌های رده‌بالای این خانواده AMD Ryzen 7 هست که شباهت زیادی به پردازنده‌های i7 اینتل داره. این پردازنده‌ها در مدل‌های چهار، هشت و شانزده هسته‌ای عرضه میشن. وجود این تعداد هسته، باعث میشه که پردازنده‌‌ی AMD Ryzen 7 بتونه وظایف سنگین رو بهتر از پردازنده‌های AMD Ryzen 3 و AMD Ryzen 5 مدیریت کنه.

 

AMD Ryzen 9

قدرتمندترین پردازنده‌ی Ryzen میشه رایزن 9. این پردازنده، بیشترین فرکانس ساعت و بیشترین تعداد هسته رو داره و به‌عنوان رقیب مستقیم Intel Core i9 می‌تونه وظایف محاسباتی خیلی حساسی که به پردازش چندهسته‌ای نیاز دارن رو به‌عهده بگیره.

 

AMD Ryzen Threadripper

این پردازنده‌ها از سری پردازنده‌های چندهسته‌ای پرقدرت Ryzen هستن که برای مدیریت Multi-Tasking به حجم بالا و نرم‌افزارهایی که به Hyperthreading زیادی برای اجرای روان نیاز دارن، طراحی شدن. از این مدل پردازنده در لپ‌تاپ‌ها استفاده نمیشه و فقط می‌تونین اون رو در کامپیوترهای دسکتاپ مشاهده کنین.

 

معنی حروف موجود در سیستم نام‌گذاری AMD

تموم پردازنده‌های سری Ryzen شبیه به هم نیستن و پسوندهای حرفی سیستم نامگذاری AMD به شما کمک می‌کنن که قدرت پردازشی تراشه‌های مختلف رو تشخیص بدین.

 

حرف G

حرف G نشون‌دهنده‌ی اینه که داخل پردازنده‌ی Ryzen موردنظر، از کارت گرافیک AMD Radeon RX Vega استفاده شده. این موضوع برای پردازنده‌های سری Core i اینتل هم صدق می‌کنه و هرکدوم از پردازنده‌های اینتل که در اسم‌شون پسوند G وجود داشته باشه، در اون‌ها از پردازنده‌ی گرافیکی AMD Radeon RX Vega استفاده شده.

 

حرف X

در سیستم نامگذاری AMD، حرف X به معنی کارایی بالای اون پردازنده هستش. هرکدام از پردازنده‌های Ryzen که در اسم اون‌ها پسوند X وجود داره، بیش‌ترین فرکانس ساعت و مصرف انرژی رو دارن و از لحاظ کارایی هم بیشترین سرعت رو دارن.

از این تراشه‌های Ryzen که دارای قابلیت Extended Frequency Range (XFR) یا محدوده‌ی فرکانس افزایش یافته هستن، فقط در سیستم‌های دسکتاپ استفاده میشه. این قابلیت به پردازنده این امکان رو میده که عملکرد خودش رو فراتر از محدودیت‌هایی که وجود داره، ارتقا بده.

 

سیستم نام‌گذاری AMD در پردازنده‌های سری Ryzen

 

حرف U

حرف U در نام پردازنده، در واقع مختصرشده‌ی کلمه‌ی Ultra-Low Power هست. لپ‌تاپ‌های باریک و سبک از پردازنده‌های رایزنی استفاده می‌کنن که در اسم اون‌ها حرف U وجود داشته باشه. پردازنده‌های این سری، فرکانس ساعت پایین‌تری دارن و در نتیجه، مصرف انرژی خیلی کمتری هم دارن.

از طرف دیگه، این پردازنده‌ها گرمای خیلی کمتری هم تولید می‌کنن. لپ‌تاپ‌های خیلی سبک و باریک به دلیل اینکه نمی‌تونن به‌راحتی گرما رو دفع کنن، از این پردازنده‌ها استفاده می‌کنن.

 

حرف H

این حرف مخفف High-Performance هست. هر کدوم از پردازنده‌های سری Ryzen که در اسم اون‌ها پسوند H وجود داره، فرکانس ساعت و مصرف انرژی بیشتری دارن و این هم به‌معنی عملکرد بهتر هستش. از این پردازنده‌ها معمولا در لپ‌تاپ‌های بزرگ‌تر استفاده میشه، چون سیستم خنک‌کننده‌ی بهتری دارن.

بعضی از پردازنده‌های رایزن هیچ پسوند حرفی ندارن و فقط در سیستم‌های دسکتاپ مورد استفاده قرار می‌گیرن.
 
 

نسل‌های مختلف سری رایزن و معنی اعداد در سیستم نام‌گذاری AMD

اعدادی که در سیستم نامگذاری AMD استفاده میشن اطلاعات مختلفی در مورد محصول و عملکرد اون در اختیار شما قرار میده. برای اینکه به‌صورت واضح با این موضوع آشنا بشین، پردازنده‌ی AMD Ryzen 5 2600x رو در نظر داشته باشین.

 

نسل پردازنده

اولین عدد که در اینجا عدد ۲ هستش. نشون‌دهنده‌ی نسل پردازنده‌ی موردنظره. هر چقدر نسل پردازنده جدیدتر باشه، عملکرد بهتری نسبت به نسل‌های قبلی خودش داره. با استفاده از این عدد می‌تونین به‌راحتی متوجه بشین لپ‌تاپی که قصد خرید اون رو دارین، ارزش خریدن داره یا نه. برای سری ۵۰۰۰ که به‌تازگی معرفی شده، این عدد ۵ هست.

پردازنده‌های سری ۵۰۰۰ رایزن به‌تازگی معرفی شدن و حسابی گرد و خاک راه انداختن.
 

سطح کارایی سیستم

دومین عدد، نشون‌دهنده‌ی سطح کارایی سیستم هستش. پردازنده‌هایی با اعداد 4، 5 و 6 با کارایی بالا هستن و پردازنده‌هایی که در اسم اون‌ها از اعداد 7 و 8 استفاده شده، برای افراد حرفه‌ای ساخته شدن. ادیت ویدیو، رندر گرفتن و کار با نرم‌افزارهای سری CAD از جمله کارهایی هستند که با این پردازنده‌ها می‌تونین انجام بدین.

اعداد ۰۰ نیز نشون‌دهنده‌ی شماره‌ی مدل پردازنده هستند.

 

عملکرد بالای سی پی یو

پسوند حرف X نیز که قبلا درموردش صحبت کردیم، نشون‌دهنده‌ی عملکرد بالای پردازنده‌ است. این پردازنده، از قابلیت XFR هم پشتیبانی می‌کنه که باعث میشه عملکرد CPU بهبود پیدا کنه.